Zoutelande, 6 t/m 12 december 2021
Programma

Zondag 5 december
- Aankomst speelster en officials

Maandag 6 december
- 10:30 uur: Openingsceremonie
- 11:00 uur: Ronde 1

Dinsdag 7 december
- 11:00 uur: Ronde 2

Woensdag 8 december
- 11:00 uur: Ronde 3

Donderdag 9 december
- 11:00 uur: Ronde 4

Vrijdag 10 december
- 11:00 uur: Ronde 5

Zaterdag 11 december
- 11:00 uur: Ronde 6

Zondag 12 december
- 09:30 uur: Ronde 7
- 15:00 uur: Prijsuitreiking
- Eventueel barrages
Toernooibase

Denise van Dam dendert door in damstrijd

Door Daaf Kasse

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20160724143705.jpg
Denise van Dam

Ook in de vijfde ronde van het NK dammen was Denise van Dam niet te stuiten. Met een klinkende zege op Laura Timmerman, een van haar twee achtervolgsters, kwam de damster uit Nijmegen op een score van negen punten uit vijf partijen.

Dat zijn twee punten meer dan Vitalia Doumesh, die in ronde vijf van Annemieke Stunnenberg won. Titelhoudster Heike Verheul won op de vierde speeldag van Jacqueline Schouten, maar haar achterstand op de koploopster bedraagt nog steeds drie punten.

In de partij tussen Denise van Dam en Laura Timmerman leek er voor Laura lang weinig aan de hand, maar in het middenspel won de aanval van Denise aan kracht en kreeg Laura het steeds lastiger. Waar het precies fout ging voor Laura? Dat is lastig te zeggen, al lijkt op de 43ste zet het offer 15-20 aanzienlijk beter voor zwart dan de partijzet 14-20. In de partij kon Denise afwikkelen naar een overmachtseindspel met twee dammen dat op Toernooibase al een trending topic is.

Vitalia Doumesh hoefde zich niet echt in te spannen voor haar tweede winstpartij in dit toernooi. Al op de veertiende zet nam Annemieke Stunnenberg een risicovolle ruil naar veld 24 waardoor Vitalia een kettingstelling op het bord kon brengen. Tien zetten later moest Annemieke een schijf offeren en de rest was kinderspel.


Vitalia Doumesh –
Annemieke Stunnenberg

Heike Verheul speelde tegen Jacqueline Schouten een partij van hoog niveau. Haar omsingeling tegen de zwarte aanval liep gesmeerd en resulteerde uiteindelijk in een hekstelling. Jacqueline moest lastige keuzes maken, kwam niet meer onder schijfverlies uit en gaf het na 58 zetten op.

Ester van Muijen, de nummer twee van de vorige editie, pakte tegen Jorien Alink eindelijk haar eerste zege. Haar aanval, ingeleid door 32.28-23, bezorgde Jorien door het ontbreken van basisschijven een lastig te hanteren stand en opgejaagd door de klok slaagde de zwartspeelster er niet in een adequate verdediging op poten te zetten. Met de elegante damvangst 59.37-32! maakte Ester een eind aan de partij.