Zoutelande, 19 – 24 maart 2018
Programma

Maandag 19 maart
- Aankomst
- 13:30 uur: Opening
- 14:00 uur: Ronde 1

Dinsdag 20 maart
- 09:30 uur: Ronde 2
- 15:00 uur: Ronde 3

Woensdag 21 maart
- 12:00 uur: Ronde 4

Donderdag 22 maart
- 12:00 uur: Ronde 5

Vrijdag 23 maart
- 12:00 uur: Ronde 6

Zaterdag 24 maart
- 10:00 uur: Ronde 7
- 15:30 uur: Prijsuitreiking
Links

Deelneemsters

Denise van Dam, rating 1111

Het wordt haar vierde finale. In 2015, bij haar debuut, legde ze meteen beslag op een gedeelde tweede plaats. Die stunt kon ze niet herhalen; de jaren er na eindigde ze in de middenmoot. Ze plaatste zich gemakkelijk voor deze eindstrijd door als winnaar uit de halve finale te komen. Ze speelt voor DC Nijmegen in de eerste klasse KNDB. Ze behaalde het afgelopen seizoen een score van elf punten uit elf wedstrijden.

 

Vitalia Doumesh, rating 1251

Dit wordt haar eenentwintigste finale en is daarmee een van de meest ervaren vrouwen van het gezelschap. Drie keer wist ze de nationale titel te veroveren, in 1997, 2015 en in 2017. Die laatste titel dankzij een plusremise in haar partij tegen concurrente Laura Timmerman. Ook speelt ze veel internationale toernooien, zowel EK’s en WK’s als open toernooien. Afgelopen seizoen speelde ze voor SNA in de eerste klasse KNDB en scoorde tien punten in acht wedstrijden.

 

Barbara Graas, rating 1013

Als het gaat om de vrouw met de meeste ervaring in de strijd om de nationale titel dan is dat Barbara. Al vanaf de eerste finale in 1973 is ze van de partij met uitzondering van enkele keren in de laatste jaren dat ze zich niet wist te plaatsen. Met de vierde plaats in de voorwedstrijden wist ze zich nipt voor deze finale te plaatsen. In de beginjaren wist ze vijfmaal de nationale titel te behalen. Barbara speelde dit seizoen voor het combinatieteam Zaanstreek/Purmerend in de tweede klasse KNDB en scoorde veertien punten in tien wedstrijden.

Ester van Muijen, rating 1171

Dit wordt haar zesde NK. Zoals zo vaak eindigde ze vorig jaar net achter de top drie. Het zou dus zo maar kunnen dat ze dit jaar meedoet in de strijd om de titel. Ze speelt in het team van WSDV in de ereklasse van de KNDB. Afgelopen seizoen had ze het daarin moeilijk en wist slechts twee punten te scoren in de elf partijen. Ook als trainer is ze actief. Samen met Heike Verheul leidt ze de nationale meisjestraining. Voorts reist ze vaak mee als coach van Team Holland naar EK’s en WK’s voor de jeugd.

 

Jacqueline Schouten, rating 1090

Dit wordt al haar vijftiende finale. Vanaf haar debuut in 1981 heeft ze om diverse redenen niet altijd in de voorwedstrijden meegespeeld. In de jaren dat ze finalist was, was haar beste prestatie een tweede plaats in 1990, 1991 en 1993. Vorig eindigde ze als voorlaatste en moest ze zich daarom dit jaar via voorwedstrijden weer zien te plaatsen. Met een tweede plaats lukte dat royaal. Zij speelt voor damclub IJmuiden in de hoofdklasse KNDB. Dit seizoen was ze niet op dreef en scoorde ze slechts zes punten in elf wedstrijden.

 

Nicole Schouten, rating 842

Ze is wat minder bekend dan haar jongere zus maar ze speelt ook al heel wat jaren. Dit wordt haar vijfde finale. In 1986 debuteerde ze met een zevende plaats. Na nog enkele finales speelde ze of niet mee in de voorwedstrijden, of ze wist zich niet te plaatsen. Dit jaar eindigde ze echter als derde in de halve finale en mag ze de strijd aanbinden met de vrouwen die wat rating betreft nogal wat plaatsen boven haar staan. Nicole speelt voor het combinatieteam IJmuiden/Zaanstreek in de tweede klasse KNDB. Ze scoorde negen punten in even zoveel wedstrijden, een teken dat ze goed in vorm is.

Laura Timmerman, rating 1176

Het wordt haar zevende finale. Vorig jaar was ze dicht bij de titel. Met evenveel punten als Vitalia en Heike, maar met een minremise, moest ze beide concurrenten voor laten gaan. Met een derde plaats was ze echter wel vrijgesteld van voorwedstrijden. Goede prestaties leverde ze in 2010 en 2011 toen ze, als junior, de sneldamtitel veroverde. Zij speelt voor Dammend Tilburg 2 in de hoofdklasse KNDB en scoorde dit seizoen acht punten uit zeven wedstrijden.

 

Heike Verheul, rating 1253

Zij is degene waarvan Nina Hoekman zei: “Jij wordt mijn opvolger!” Dat zou zo maar kunnen, want ze is nog jong. In 2016 pakte ze de titel maar vorig jaar bleef Vitalia haar nipt voor. Dit wordt haar tiende finale en ze is een van de favorieten voor de titel. In 2012 behaalde ze de Europese juniorentitel en sindsdien neemt haar kracht gestadig toe. Ze is, met Ester van Muijen, trainer van de nationale meisjesselectie. Heike speelt voor WSDV in de ereklasse KNDB en behaalde dit seizoen een positieve score van elf punten uit tien wedstrijden.

Lokatie
Sponsor
Links