Zoutelande, 6 t/m 12 december 2021
Programma

Zondag 5 december
- Aankomst speelster en officials

Maandag 6 december
- 10:30 uur: Openingsceremonie
- 11:00 uur: Ronde 1

Dinsdag 7 december
- 11:00 uur: Ronde 2

Woensdag 8 december
- 11:00 uur: Ronde 3

Donderdag 9 december
- 11:00 uur: Ronde 4

Vrijdag 10 december
- 11:00 uur: Ronde 5

Zaterdag 11 december
- 11:00 uur: Ronde 6

Zondag 12 december
- 09:30 uur: Ronde 7
- 15:00 uur: Prijsuitreiking
- Eventueel barrages
Toernooibase

Vitalia Doumesh nieuwe kampioen van Nederland!

Vitalia Doumesh heeft zich op de slotdag van het NK in Zoutelande verzekerd van haar vierde nationale titel. Vitalia profiteerde op de slotdag al snel van een fout van Tamar Visser. Na 25.43-38? pakte ze een volle schijf winst waarna de rest van de partij een formaliteit was voor de geroutineerde Alkmaarse. Daarna was het even afwachten of de andere koploopster, Jacqueline Schouten, winstkansen ging creëren tegen Laura Timmerman. Dat was niet het geval: de partij ging voortdurend gelijk op en meer dan remise zat er niet in voor de Haarlemse.

Twee speelsters profiteerden van het gelijkspel van Jacqueline. Heike Verheul versloeg Barbara Graas in een partij waarin de spanningen in het middenspel tot aan het kookpunt stegen. Met het offer 40.16-11 gevolgd door 28-22 had Barbara zich nog kunnen redden maar na 39-34? was er geen houden meer aan. De winstpartij van Ester van Muijen tegen Daniëlla de Vos was van een hoog niveau. Ester stond al duidelijk beter toen Daniëlla met 46.28-23? de beslissende fout maakte.

De naam van de nieuwe kampioene was bekend, hoe de rest van het podium eruit zou zien moest een barrage met drie speelsters uitwijzen. Na drie rapidpartijen bleek Heike duidelijk beter in dit speltype dan de concurrentie. Na een gelijkspel tegen Ester won ze in een mooie aanvalspartij van Jacqueline, die zich dankzij haar zege op Ester in de tweede ronde wel verzekerde van de derde plaats in de eindstand.

Door de drie barragepartijen begon de prijsuitreiking veel later dan gepland en moest er haast gemaakt worden om voor de onverbiddelijke avondlockdown klaar te zijn. Er waren veel lovende woorden voor de organiserende Stichting Damevenementen Zeeland voor wie dit toernooi het laatste evenement was. Uit handen van KNDB-voorzitter Frans de Jonge en record-deelneemster Barbara Graas kregen de leden van de stichting cadeaus en ook de Belgische arbiter Johan Demasure en de mensen van het Beach Hotel werden in het zonnetje gezet.