Zoutelande, 6 t/m 12 december 2021
Programma

Zondag 5 december
- Aankomst speelster en officials

Maandag 6 december
- 10:30 uur: Openingsceremonie
- 11:00 uur: Ronde 1

Dinsdag 7 december
- 11:00 uur: Ronde 2

Woensdag 8 december
- 11:00 uur: Ronde 3

Donderdag 9 december
- 11:00 uur: Ronde 4

Vrijdag 10 december
- 11:00 uur: Ronde 5

Zaterdag 11 december
- 11:00 uur: Ronde 6

Zondag 12 december
- 09:30 uur: Ronde 7
- 15:00 uur: Prijsuitreiking
- Eventueel barrages
Toernooibase

Doumesh sluit aan bij koploper Schouten

De spanning stijgt in het NK dammen voor vrouwen. Met nog twee ronden te gaan is het verschil tussen de nummer één en de nummer zes in het klassement slechts twee punten, zodat met enige overdrijving gesteld kan worden dat er nog zes speelsters in aanmerking komen voor de Nederlandse titel.

Door Daaf Kasse

De beste papieren zijn na de vijfde speeldag voor Vitalia Doumesh en Jacqueline Schouten. Vitalia werkte haar achterstand op lijstaanvoerder Jacqueline weg door een zege op Daniëlla de Vos. Helemaal vlekkeloos ging dat overigens niet. Zo miste Vitalia op zet 41 de ijzersterke ruil 23-28! 32×23 18×29 met een totaal gewonnen stand. Op de 43ste zet is 37-31 volgens Kingsrow goed voor een punt, maar toen Daniëlla 39-34? speelde volgde een vernietigende combinatie.

Jacqueline Schouten miste een goede kans om alleen koploopster te blijven. Nadat ze in het klassieke middenspel het welbekende offer van Dussaut had geplaatst volgde een enigszins rommelige fase waarin beide speelsters niet foutloos opereerden. Zo miste Ester het geniepige 46…35-40! terwijl Jacqueline een zet later met 47.39-33! de partij had kunnen beslissen. Later verzuimde Ester ook nog de damvangst 57…16-21. Nadat Ester 63…4-10 had gespeeld was eiste ze de remise op wegens drie keer dezelfde stand met dezelfde speler aan zet en arbiter Johan Demasure kon niet anders dan deze claim honoreren.

Laura Timmerman - Heike Verheul

Laura Timmerman – Heike Verheul

Met een punt achterstand op het leidende duo delen Heike Verheul en Laura Timmerman de derde plaats. Hun onderlinge duel werd door beiden scherp opgezet, maar na enkele vereenvoudigingen kwam het spel in rustiger vaarwater. In een stand met voor beiden nog vijf schijven op het bord kwamen de speelsters remise overeen.

Barbara Graas had weinig reden om te klagen over haar gelijkspel tegen Tamar Visser. Een vreselijke blunder op de 25ste zet had haar zomaar twee schijven moeten kosten maar omdat Tamar verzuimde 27.40×29! te slaan bleef de schade beperkt tot één schijf. Barbara vocht terug en hield toch nog een puntje aan het duel over.