Zoutelande, 6 t/m 12 december 2021
Programma

Zondag 5 december
- Aankomst speelster en officials

Maandag 6 december
- 10:30 uur: Openingsceremonie
- 11:00 uur: Ronde 1

Dinsdag 7 december
- 11:00 uur: Ronde 2

Woensdag 8 december
- 11:00 uur: Ronde 3

Donderdag 9 december
- 11:00 uur: Ronde 4

Vrijdag 10 december
- 11:00 uur: Ronde 5

Zaterdag 11 december
- 11:00 uur: Ronde 6

Zondag 12 december
- 09:30 uur: Ronde 7
- 15:00 uur: Prijsuitreiking
- Eventueel barrages
Toernooibase

Winst voor Jacqueline Schouten en Laura Timmerman

Openingszet

Openingszet

De kop is eraf in het Nederlands damkampioenschap voor vrouwen. Het toernooi, dat al in maart 2020 gespeeld had moeten worden maar door de coronapandemie diverse malen werd uitgesteld, ging maandag eindelijk van start.

Door Daaf Kasse

In het Beach Hotel in Zoutelande schoven vooralsnog zes speelsters aan. Heike Verheul en Ester van Muijen vlogen pas op maandag terug vanuit het jeugd-WK in Polen en halen hun onderlinge partij op dinsdag in. Denise van Dam, de verrassende kampioene van 2019, moest helaas afzeggen en werd vervangen door Daniëlla de Vos, die zodoende na twintig jaar haar rentree maakt in de NK-finale.

De eerste ronde leverde vooralsnog twee winnaars op. Jacqueline Schouten zadelde haar tegenstandster Tamar Visser al vroeg in de partij op met een korte vleugelopsluiting.

Jacqueline Schouten - Tamar Visser

Jacqueline Schouten – Tamar Visser

Toen Tamar op zet 15 in de fout ging met 20-24? (Kingsrow geeft aan dat eerst het offer 17-22 en dan pas 20-24 veel beter was) haalde Jacqueline een niet al te moeilijke damzet naar veld 5 uit. De rest was kinderspel voor de speelster uit Haarlem.

De tweede zege kwam op naam van Laura Timmerman, die in haar partij tegen Daniëlla de Vos na het foutieve 36.39-33? uithaalde met 23-28! De dam is vrij kostbaar maar Laura had berekend dat zij snel materiaal terugwint. Daniëlla speelde daarna nog lang door maar remise zat er niet meer in. Na afloop bleek dat Laura al op zet 34 winnend had kunnen uithalen door 13-19!! gevolgd door een soort coup Napoleon naar veld 43.

Heel verrassend was het gelijkspel dat Barbara Graas uit het vuur wist te slepen tegen Vitalia Doumesh. Vitalia voerde vanaf de opening de druk op tegen de vijandelijke linkervleugel maar nadat Barbara de schijven aan die kant van het bord in het spel kon brengen werd het snel remise.