Zoutelande, 6 t/m 12 december 2021
Programma

Zondag 5 december
- Aankomst speelster en officials

Maandag 6 december
- 10:30 uur: Openingsceremonie
- 11:00 uur: Ronde 1

Dinsdag 7 december
- 11:00 uur: Ronde 2

Woensdag 8 december
- 11:00 uur: Ronde 3

Donderdag 9 december
- 11:00 uur: Ronde 4

Vrijdag 10 december
- 11:00 uur: Ronde 5

Zaterdag 11 december
- 11:00 uur: Ronde 6

Zondag 12 december
- 09:30 uur: Ronde 7
- 15:00 uur: Prijsuitreiking
- Eventueel barrages
Toernooibase

Eerste vrouwentitel voor Denise van Dam!

Door Daaf Kasse

Dankzij een overwinning op Jorien Alink is Denise van Dam voor de eerste keer in haar carrière Nederlands kampioen geworden.

In het eindklassement van het in Zoutelande gespeelde toernooi liet de 24-jarige damster uit Nijmegen twee oud-kampioenen achter zich. Vitalia Doumesh werd met twee punten achterstand tweede en de onttroonde Heike Verheul veroverde de derde plaats.

Al na zo’n twee en een half uur spelen werd duidelijk dat Denise de nieuwe kampioen zou worden. In haar (klassieke) partij tegen Jorien Alink vlocht ze met 19.44-40! een aantal combinaties in de stand. Het door Jorien gespeelde 2-8? werd meteen afgestraft met een slag naar veld 16, maar op zetten als 1-7 of 11-16 zou een damcombinatie naar veld 5 zijn gevolgd. Denise veroverde een schijf en toen Jorien op zet 33 het onvoorzichtige 14-19 speelde dreigde er na 33-28! nieuw onheil voor de zwartspeelster. Na 9-14 27-21! kon organisator Aart Walraven de naam van de nieuwe kampioen op het scorebord zetten.

Vitalia Doumesh wist op dat moment dat een nieuwe titel er niet meer inzat. In haar duel tegen Ester van Muijen werd het evenwicht nauwelijks verbroken. Tegen het einde van de partij pakte Vitalia nog wel een schijfje winst, maar Ester had goed doorgerekend dat ze nooit meer kon verliezen.

Heike Verheul speelde op de slotdag gelijk tegen Laura Timmerman. Met aanvallend spel kreeg Heike wel overwicht in het centrum, maar de verdediging van Laura klopte als een bus en na 54 zetten werd dan ook de vrede getekend.

Jacqueline Schouten had in de voorlaatste ronde al gewonnen van Jorien Alink. Dat smaakte naar meer: op de laatste dag voegde ze opnieuw twee punten aan haar totaal toe. Hekkensluiter Annemieke Stunnenberg liet toe dat Jacqueline een ideale hekstelling (zonder schijven op de lange lijn) in kon nemen en had al snel geen speelbare schijven meer over.