Zoutelande, 6 t/m 12 december 2021
Programma

Zondag 5 december
- Aankomst speelster en officials

Maandag 6 december
- 10:30 uur: Openingsceremonie
- 11:00 uur: Ronde 1

Dinsdag 7 december
- 11:00 uur: Ronde 2

Woensdag 8 december
- 11:00 uur: Ronde 3

Donderdag 9 december
- 11:00 uur: Ronde 4

Vrijdag 10 december
- 11:00 uur: Ronde 5

Zaterdag 11 december
- 11:00 uur: Ronde 6

Zondag 12 december
- 09:30 uur: Ronde 7
- 15:00 uur: Prijsuitreiking
- Eventueel barrages
Toernooibase

Heike Verheul grijpt damtitel na barrage

Zoutelande, 24 maart 2018, Daaf Kasse
Voor de tweede keer in haar carrière is Heike Verheul Nederlands damkampioene geworden. Nadat Heike in de slotronde van het toernooi in Zoutelande haar voorsprong op Ester van Muijen verloren zag gaan was een barrage tussen de twee WSDV-speelsters nodig. Heike won die met 3-1 en mag zich een jaar lang Nederlands kampioene noemen.

De slotronde stond bol van de spanning. Ester van Muijen kreeg aanvankelijk moeilijk grip op het spel van hekkensluiter Nicole Schouten. Nadat ze verzuimd had met 38…18-23! de stand gunstig klassiek te maken kon Nicole met een terugruil wat tempo’s terugwinnen. Op de 43ste zet ging Nicole in de fout. Waar 28-22 goede overlevingskansen biedt ging het na 27-22? snel bergafwaarts. Enkele zetten later was de vijfde opeenvolgende winstpartij van Ester een feit.

V.l.n.r. Ester Muijen, kampioene Heike Verheul, Vitalia Doumesh

Ondertussen was Heike Verheul aan een boeiend duel bezig tegen Vitalia Doumesh. Beide speelsters vlogen er vanaf de opening in en dat leverde spannende taferelen op. In het middenspel waren de beste kansen voor Heike. Volgens Kingsrow had ze op de 41ste zet 36-31! moeten spelen waarna de grafiek duidelijk in haar voordeel piekt. Nu verwaterde het voordeel en kon Vitalia met een aantal ruilen afwikkelen naar een remise-eindspel. Heike ging in een uitgedunde stand nog lang op zoek naar een plusje dat haar de titel zou bezorgen, maar Vitalia hield het hoofd koel en dwong dankzij een gelijkwaardige remise een barrage tegen Laura Timmerman af.

Laura leek in de slotronde een podiumplaats te gaan pakken, maar een ongelukkige nederlaag tegen Jacqueline Schouten gooide roet in het eten. Op de 32ste zet besloot Laura ten koste van twee schijven naar veld 6 door te breken, maar deze manoeuvre bleek zwaar vergiftigd. Een tegenactie bracht Jacqueline op dam waarna Laura het snel kon opgeven. Behalve om de eerste prijs moest er dus ook om de derde plaats worden gekampt.

De barrage tussen Heike en Ester was van een hoog niveau. Beiden zijn uitstekende sneldamsters en ze maakten er voor de toeschouwers een spektakel van. In de eerste partij kwam Heike erg goed te staan, maar in het eindspel kon ze nog net een minremise voorkomen. In de tweede partij kreeg Heike een voordelig eindspel op het bord. Met drie dammen tegen een dam en twee schijven was het nog lang niet beslist, maar na een fout van Ester kon Heike de vijandelijke dam vangen en verzekerde zich zo van een nieuwe titel.

In de barrage tussen Vitalia en Laura won Vitalia de eerste partij door een forcing. In de tweede partij misten beide speelsters ergens de winst. Het werd remise, zodat Vitalia zich van de derde plaats en een startbewijs voor het toernooi van volgend jaar verzekerde.